Er dit hjem
medicinsikkert?

 

Gode råd til sikker opbevaring
af medicin

Sikker opbevaring af medicin i hjemmet

 • Opbevar altid medicin, kosttilskud og vitaminpiller, så børn og unge ikke kan få fat på det – helst aflåst.
 • Mindsk dit medicinlager. Overvej hvor meget medicin du har brug for, og om du kan nøjes med færre og mindre pakninger.
 • Opbevar din medicin adskilt fra fødevarer således, at man ikke kommer til at tage medicinen ved en fejl.
 • Spørg din apoteker til råds, hvis du er i tvivl om din medicin eller opbevaring af medicin.

Sikker opbevaring af medicin på rejsen

 • Undgå at opbevare den medbragte medicin (inkl. kosttilskud og vitaminpiller) i toilettasken eller i staniolpakker.
 • Læg helst din medbragte medicin i en aflåst lomme i kufferten, eller et sted på rejsens destination, hvor børn og unge ikke kan få fat på medicinen. Evt. i en safety-boks.
 • Det er en god ide at tage medicin med i original emballage, så du har lægemiddelnavn, indhold og doseringsvejledning med oplysninger om bivirkninger med dig.
 • Tag kun den mængde medicin med, som du regner med at bruge. Brug evt. blisterpakninger.

Sikker opbevaring af medicin når du er ude

 • Opbevar helst din medbragte medicin (inkl. kosttilskud og vitaminpiller) i aflåst pilleæske eller låst inde i en taske eller lomme.
 • Brug evt. doseringsæsker eller blisterpakninger, så du ikke har mere med dig end højst nødvendigt.
 • Undgå at opbevare din medicin i bukselommerne, da det kan blive for varmt og medicinen mister sin effekt/virkning (den typiske varmegrænse for medicin er 25°C).
 • Hvis du har medicin liggende løst i tasken eller jakkelommen, opbevar den da, hvor den ikke er tilgængelig for børn og unge.


Gode råd til medicinopbevaring er udarbejdet i samarbejde med farmaceuter fra danske apoteker.

Sådan gør danskerne

Læs her om Stella’s historie og om hvordan danskerne opbevarer deres medicin

awd

Det kunne være gået helt galt

Stella Zederkof Stigfeldt har selv oplevet, hvor lidt der skal til, før børnene kan få fat i medicin. For et par år siden lykkedes det hendes to børn, at få fat i vitaminpillerne i et uopmærksomt øjeblik.

”Jeg havde netop fået sat dem til bords i forbindelse med aftensmaden, og min søn sad spændt fast i seler for at forhindre ham i at falde eller kravle ned og lave ballade, mens vi spiste. Set i bakspejlet skulle jeg nok have spændt dem begge fast! Imens jeg forlod spisestuen for at hente maden i køkkenet, besluttede min datter sig for, at de da skulle smage vores børnevitaminpiller. Pillerne stod højt placeret på en kommode i stuen i måske 160 centimeters højde. Vi troede det var højt nok, men det viste det sig desværre ikke at være. Min datter fik trukket en højstol over ved siden af kommoden, kravlede op, og fik fat i pilleglasset.

Jeg fik et kæmpe chok, da jeg kom tilbage i stuen, og så hvordan mine børn allerede var i fuld gang med at spise af pillerne. Jeg fik lynhurtigt pillerne væk fra dem og kunne heldigvis hurtigt konstatere, at de ikke havde nået at spise mere end et par stykker hver, men jeg er ikke i tvivl om, at hvis de havde haft tiden til det, så havde de forsøgt at spise samtlige piller i glasset.


Det var skræmmende, at opleve hvor let og hurtigt de formåede at få fat i pillerne. Jeg vidste godt, at for mange vitaminpiller kan give voldsomme forgiftninger, så jeg holdt meget øje med om de viste tegn på noget i løbet af aftenen og dagen efter.”

Efter episoden er Stella blevet meget mere opmærksom på hvordan vitaminpiller og medicin opbevares. Vitaminpiller er gemt væk i skabet, og Stella undervurderer ikke længere børnenes kreativitet og klatreevner.

Det kunne være gået helt galt

Stella Zederkof Stigfeldt har selv oplevet, hvor lidt der skal til, før børnene kan få fat i medicin. For et par år siden lykkedes det hendes to børn, at få fat i vitaminpillerne i et uopmærksomt øjeblik.

”Jeg havde netop fået sat dem til bords i forbindelse med aftensmaden, og min søn sad spændt fast i seler for at forhindre ham i at falde eller kravle ned og lave ballade, mens vi spiste. Set i bakspejlet skulle jeg nok have spændt dem begge fast! Imens jeg forlod spisestuen for at hente maden i køkkenet, besluttede min datter sig for, at de da skulle smage vores børnevitaminpiller. Pillerne stod højt placeret på en kommode i stuen i måske 160 centimeters højde. Vi troede det var højt nok, men det viste det sig desværre ikke at være. Min datter fik trukket en højstol over ved siden af kommoden, kravlede op, og fik fat i pilleglasset. Jeg fik et kæmpe chok, da jeg kom tilbage i stuen, og så hvordan mine børn allerede var i fuld gang med at spise af pillerne. Jeg fik lynhurtigt pillerne væk fra dem og kunne heldigvis hurtigt konstatere, at de ikke havde nået at spise mere end et par stykker hver, men jeg er ikke i tvivl om, at hvis de havde haft tiden til det, så havde de forsøgt at spise samtlige piller i glasset.

Det var skræmmende, at opleve hvor let og hurtigt de formåede at få fat i pillerne. Jeg vidste godt, at for mange vitaminpiller kan give voldsomme forgiftninger, så jeg holdt meget øje med om de viste tegn på noget i løbet af aftenen og dagen efter.”

Efter episoden er Stella blevet meget mere opmærksom på hvordan vitaminpiller og medicin opbevares. Vitaminpiller er gemt væk i skabet, og Stella undervurderer ikke længere børnenes kreativitet og klatreevner.

Medicin opbevares i dag
nemt tilgængeligt

Det er langt fra alle, som er opmærksomme på, hvordan man bedst og mest sikkert opbevarer sin medicin. Rigtig mange har deres medicin opbevaret tilgængeligt for børn, og kun knap hver tiende opbevarer deres medicin aflåst. Det viser en undersøgelse, som Panodil har fået foretaget blandt 1865 danskere. Herunder kan du læse flere af undersøgelsens resultater om, hvordan danskerne opbevarer deres medicin.

Medicin i hjemmet

 • Kun 5 % af danskerne har ikke medicin i hjemmet.
 • 9 ud af 10 danskere opbevarer ikke deres medicin aflåst.
 • Danskerne har i gennemsnit 6 forskellige medicin-produkter stående i hjemmet.
 • Knap 4 ud af 10 danskere har deres medicin stående nemt tilgængeligt i hjemmet.
 • Knap 6 ud af 10 har medicin opbevaret i køkkenet, mens hver tredje har det på badeværelset.
 • Hver fjerde dansker vurderer, at de børn der færdes i hjemmet kan få fat i medicinen uden hjælp fra en voksen.

Medicin på rejsen

 • 2 ud af 3 danskere har altid medicin med, når de rejser.
 • Knap 6 ud af 10 danskere opbevarer deres medbragte medicin i toilettasken, mens hver fjerde opbevarer det i kufferten.
 • Kun 8 % af danskerne opbevarer deres medbragte medicin aflåst, når de rejser.

Medicin hos børnefamilierne

 • Godt 8 ud af 10 danske børnefamilier opbevarer ikke deres medicin aflåst.
 • Hos knap 4 ud af 10 danske børnefamilier står medicinen nemt tilgængeligt.
 • Hos hver tredje danske børnefamilie kan børnene få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen.
 • 2 ud af 3 danske børnefamilier har altid medicin med, når de rejser.
 • 4 ud af 10 danske børnefamilier vurderer, at børnene kan få adgang til medicinen uden hjælp fra en voksen, når de rejser.

Praktisk guide til god
medicinsikkerhed i hjemmet

Et medicinsikkert hjem handler ikke kun om hvor og hvordan, man opbevarer sin medicin, men også om hvordan man håndterer sin medicin generelt.
Her er en praktisk guide med gode råd til, hvordan man får et medicinsikkert hjem.

Medicin i hjemmet

Tjek udløbsdatoen jævnligt

Hold øje med udløbsdatoen på din medicin, vitaminpiller og kosttilskud. For gammel medicin kan i visse tilfælde give alvorlige skader.

Følg anvisninger på indpakningen

Følg anvisningerne for opbevaring af medicinen, der står på indpakningen. Her står der hvordan, du opbevarer medicinen korrekt i forhold til fugt, temperaturer osv.

Tag højde for, at der kan være medicin, som kræver speciel opbevaring – f.eks. køleskab eller lign.

Undgå fugt, kulde og direkte sollys

Langt det meste medicin kan opbevares ved temperaturer på op til 25 grader, og det er kun det færreste medicin, som skal opbevares i køleskabet. Medicin har oftest heller ikke godt af fugt eller direkte sollys.

Medicin må ikke udsættes for temperatursvingninger, f.eks. ligge i en varm bil om sommeren eller op ad væggen i køleskabet.

Opbevar din medicin i original emballage

Behold din medicin i original emballage, selvom du har åbnet den. Så har du altid de nødvendige informationer om medicinen, hvis det bliver nødvendigt. I forbindelse med receptpligtig medicin fremgår også indikation (årsag til behandling) og dosering på emballagen.

Aflevér dine medicinrester på apoteket

Medicinrester og for gammelt medicin må ikke smides i skraldespanden sammen med almindeligt husholdningsaffald. Det skal afleveres på apoteket, som sørger for korrekt destruering.


De gode råd er udarbejdet i samarbejde med farmaceuter fra danske apotekerDe gode råd er udarbejdet i samarbejde med farmaceuter fra danske apoteker

Eksperternes holdning

Gode råd til forebyggelse fra Giftlinjen

Et hjem indeholder mange spændende ting, ikke mindst for børn, som gerne udforsker alt, hvad de kommer i nærheden af. Forgiftninger medfører hvert år omkring 600 dødsfald, 8.000 indlæggelser og 12.000 skadestuebesøg i Danmark. Mange af disse forgiftninger kan imidlertid undgås ved en forebyggende indsats. Her får du Giftlinjens gode råd til forebyggelse i hjemmet.

Giftlinjens 6 gode råd til forebyggelse af forgiftninger


 • Hold medicin, jerntabletter og vitaminpiller uden for børns rækkevidde, helst oppe i et skab eller aflåst, og lad dem ikke stå på natbordet eller spisebordet, selvom et familiemedlem er sygt.

 • Undgå et stort medicinlager og køb mindst mulige pakningsstørrelser.

 • Informer slægtninge, dagplejemødre og andre om at de bør opbevare deres medicin utilgængeligt for børn.

 • Opbevar kemikalier utilgængeligt for børn og sæt børnesikre kapsler tilbage på flasken efter brug.

 • Undlad omhældning af kemiske produkter til uoriginal emballage, som f.eks. sodavandsflasker.

 • Opbevar både medicin og kemikalier for sig selv og slet ikke sammen med fødevarer, så man ikke tager fejl.

Om Giftlinjen.dk

Giftlinjen er en landsækkende telefonrådgivning, hvor alle kan få direkte råd og hjælp i tilfælde af forgiftning. Sygeplejersker og læger, der er særligt uddannede inden for forgiftning, sidder klar ved telefonerne døgnet rundt på telefon 82 12 12 12.


Kilde: Giftlinjen.dk

Fakta fra Falck

Mange skader kan undgås med god forebyggelse. Her er tre gode råd fra Falck til sikker opbevaring af medicin:

Sikker medicinopbevaring i hjemmet

 • Opbevar altid medicin, kosttilskud og vitaminpiller utilgængeligt for børn og unge, gerne låst inde.
 • Mindsk dit medicinlager og køb mindre pakninger, når det er muligt.
 • Aflevér medicinrester og for gammel medicin på apoteket, som sørger for korrekt destruering.


Få flere gode råd fra Falck på falck.dk

Vil du vide mere

Læs mere om medicinsikkerhed og korrekt opbevaring af medicin via disse links: